Avisar de contenido inadecuado

Wat zijn de verschillen tussen champagne en prosecco?

{
}

 TAGS:undefined

 

Als we over mousserende wijn praten, denken we natuurlijk direct aan champagne, cava en prosecco, afkomstig uit Italië, uit de omgeving van Veneto om precies te zijn. Maar waarin verschilt deze Italiaanse wijn van zijn Franse collega? Wat is de reden dat de prijs en de bekendheid van deze wijn minder zijn? Hieronder zullen wij enkele van deze verschillen.

Herkomst, bereiding en prijs

Waar champagne wordt bereidt in de Franse regio met dezelfde naam (in het noordoosten van het land, in de omgeving van de stad Reims), wordt de prosecco geproduceerd in Veneto, in de omgeving van Treviso en ten noorden van Venetië. De druiven die gebruikt worden voor de bereiding van champagne zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Om het eindproduct te verkrijgen wordt de traditionele methode of champenoise (wat ook gebruikt wordt bij cava, mousserende Amerikaanse en Italiaanse Franciacorta), van alle gebruikte methodes de duurste om bubbels toe te voegen aan wijn. Wat betreft de mousserende Italiaanse wijn, die wordt bereidt met de prosecco-druif, ook wel bekend als Glera. Om de wijn te maken wordt de Charmat- of Italiaanse methode gevolgd, waarbij de tweede fermentatie gebeurd in tanks van roestvrij staal, wat zorgt voor een goedkopere productie. Is dit dan de reden dat champagne duurder is? Deels wel, hoewel de methode die gebruikt wordt om de wijn te bereiden niet de reden is waarom een “goedkope” champagne zo´n 40 euro kost en een prosecco uit dezelfde categorie slechts 12 tot 15 euro. De hogere prijs van champagne is eerder het gevolg door perceptie van het product als luxueus in de loop van de tijd door champagnedrinkers wereldwijd.

De smaak

Champagne wordt ouder in de loop der tijd, dus toont het meer typische punten van een langer contact met de gist,  die kan variëren van de korst van een kaas tot een taart. De bubbel is fijner, blijft langer zitten en we herkennen ook de smaak van amandel, geraspte sinaasappel en witte kersen. 

In prosecco treffen we meer fruitigere en bloemachtige aroma´s aan. Dit is het gevolg van de variëteit aan druiven, grotere bubbels die minder lang blijven en de smaken van tropische vruchten, hazelnoot of vanille. 

 

 

 TAGS:Moët & Chandon Brut ImpérialMoët & Chandon Brut Impérial

Moët & Chandon Brut Impérial

 

 

 TAGS:Foss Marai Prosecco Valdobbiadene Brut GuiaFoss Marai Prosecco Valdobbiadene Brut Guia

Foss Marai Prosecco Valdobbiadene Brut Guia

 

 

{
}

Deja tu comentario Wat zijn de verschillen tussen champagne en prosecco?

Identifícate en OboLog, o crea tu blog gratis si aún no estás registrado.

Avatar Tu nombre