Avisar de contenido inadecuado

Wat voor soort wijn is Amarone?

{
}

 TAGS:undefined

 

De Amarone della Valpolicella is een heel bijzondere wijn gemaakt van rozijnen die eerst in de zon gedroogd zijn, zoals dat ook gebeurt met de veriëteit Pedro Ximénez voor zoete wijn met dezelfde naam. In dit geval, in tegenstelling tot de meeste wijnen op basis van rozijnen, worden eerst de plaatselijke rode wijnvariëteiten in plaats van witte gebruikt en in de tweede plaats is het verkregen resultaat een droge wijn met een afzonderlijke organoleptische eigenschappen.

De kleur is donkerrood, bijna granaatrood naarmate de wijn ouder is. De wijn heeft een scherpe geur en een volle, warme, fluweelachtige smaak. In de neus zijn sporen van rijp fruit en zowel kersen- als frambozenjam waar te nemen.

Naarmate de wijn ouder wordt, zijn ook aroma's zoals mos en teer merkbaar. Het residueel suikergehalte is maximaal 12 g / l, terwijl het alcoholgehalte tussen 14 en 16 graden ligt. Het productiegebied ligt in de provincie Verona, in de regio Veneto in Noord-Italië, en de meest gebruikte variëteiten zijn Corvina Veronese, Rondinella en Corvinone met een beperkte aanwezigheid van andere rode variëteiten.

De bijzondere bereiding van Amarone volgt hetzelfde principe als die van andere wijnen, waarin het de bedoeling is om de concentratie van suiker in de druiven te verhogen en ook de aroma's en de zuurgraad te verbeteren, zoals dat gebeurt bij de Duitse Eiswein (ijswijn) of Strohwein, de Franse vin de paille, en andere wijnen uit Griekenland, Cyprus en Italië, die bijna altijd gecombineerd worden met desserts.

Amarone wordt echter meestal gecombineerd met herfst- en wintergerechten zoals braadstukken, wild, worsten, belegen kazen, risotto en andere gerechten uit de regio, maar wordt ook afzonderlijk gedronken als hoogtepunt van een goed diner. Het wordt in brede glazen geserveerd om de zuurstoftoevoer in het glas te bevorderen en dient bij voorkeur bij een temperatuur van 18 tot 20 ° C gedronken te worden.

Het droogproces van de druiven duurt ongeveer 120 dagen of langer, afhankelijk van de inhoud van het watergehalte in de vrucht. Dit alles geschiedt onder een strikte ventilatie en vochtigheidscontrole om schimmels te voorkomen en te zorgen voor een goede droogproces naarmate weersomstandigheden veranderen als de winter zijn intrede doet. Begin Februari worden de druiven geperst en het vruchtendraf  30-50 dagen geweekt. Op deze manier veranderen de suikers, door de werking van het gist, geleidelijk in alcohol totdat de gewenste alcoholgraad voor de Amarone bereikt is. Als de suikerconcentratie boven de aangeduide limiet blijft, dan krijgt de hieruit voorkomende wijn de naam Recioto della Valpolicella, een rode, zoete wijn met verschillende kenmerken.

Wil je de wijnen uit Valpolicella proberen? Wij raden een Amarone en een Reciotto aan zodat je zelft je voorkeur kunt bepalen:

 TAGS:El CandadoEl Candado

El Candado

 

 

 TAGS:Alvear PX 1927Alvear PX 1927

Alvear PX 1927

{
}

Deja tu comentario Wat voor soort wijn is Amarone?

Identifícate en OboLog, o crea tu blog gratis si aún no estás registrado.

Avatar Tu nombre