Avisar de contenido inadecuado

Waarom kan de ene wijn veel meer (of minder) kosten dan de andere

{
}

 TAGS:undefinedOm de zoveel tijd lezen  we of horen we zeggen dat in een blinde proeverij  een veel goedkopere wijn “heeft gewonnen” van een veel duurder. Het kan gebeuren, natuurlijk. Er zijn enkele wijnen van 5€ die vergelijkbaar  zijn en niets toe geven  aan een van 20€, hoewel  daardoor niet gesteld mag worden dat veel wijnen die 20 of 30 of 100 euros  kosten hun prijs niet waard zijn.

Dus, de kwaliteit is altijd in een goede verhouding met de prijs? Bijvoorbeeld, een onderzoek gepubliceerd in het voorjaar van 2008 door het Journal of Wine Economics, waarbij 506 mensen deelnamen (waarvan 12% kenners van de materie waren) heeft geconcludeerd dat de consumenten die geen kennis van de materie hadden  de goedkopere wijnen beter waardeerden, terwijl de kenners een betere verhouding tussen prijs en kwaliteit maakten.

Zoals u wellicht zou kunnen afleiden uit dit onderzoek, zijn er sommige kwaliteiten van wijn die men beter waardeert als men meer kennis heeft van wijn en hoewel ze waarde toevoegen aan wijn, niet voldoende gewaardeerd door de gemiddelde consument. Maar als men in zekere mate  beheersing van dit onderwerp bezit dan wordt er wel  meer objectief en overeenkomstig de prijs  gewaardeerd. Zo konden we afleiden dat hoe meer kennis men heeft over wijn hoe meer sommige kwaliteiten worden gewaardeerd, zonder afbreuk te doen aan de persoonlijke smaak (het belangrijkste is uiteindelijk dat je wijn die je drinkt lekker vindt en ervan geniet).

Maar, verder bij de onderzoeken en wetenswaardigheden, en zoals David Williams ons uitlegt in een artikel dat onlangs is gepubliceerd in The Guardian, wordt de prijs van wijn ook duidelijk met vraagstukken over belastingen, de kosten van de grond of marketing, elementen die allemaal nodig zijn voor wijn om onze tafels te kunnen bereiken.

Om te beginnen, hoe duurder de wijn is, hoe meer BTW erover berekend wordt, en dit al als start helpt de prijs te verhogen. Is ze echter goedkoper, dan wordt er minder BTW berekend. Dan is er nog de kwestie van de grondprijzen: in plaatsen zoals de Bourgogne of de Franse Champagne streek zijn de grondprijzen enorm, veruit de duurste in de wereld. Dus dit heeft ook invloed op de uiteindelijke prijs van het product.

Bovendien kunnen we niet vergeten dat er duurdere ontwikkelingsprocessen zijn dan andere, die meer handen en tijd vereisen en daardoor meer investeringen. Als een producent de beste druiven uit de slechte selecteert voor en tijdens de oogst, en bovendien met de hand, zal meer moeten betalen dan iemand met een oogstmachine en grotere hoeveelheden. En als gevolg daarvan zal men het merken in de prijs (en heel zeker in de kwaliteit).

Dus het is logisch om te denken dat meestal een duurdere wijn eigenschappen heeft die de waarde vergroten, zonder  de tegenstrijdigheid dat het  afbreuk zou doen aan de  goedkopere wijnen. Integendeel, het is het beste in staat te zijn om een wijn gezien de gelegenheid en waardering binnen het bereik te genieten. Omdat….we niet altijd kaviaar willen eten , nietwaar? Wel hetzelfde kan gebeuren met wijn.

 

 TAGS:Perrier-Jouët Grand BrutPerrier-Jouët Grand Brut

Perrier-Jouët Grand Brut

 

 

 TAGS:Ruinart Blanc de BlancsRuinart Blanc de Blancs

Ruinart Blanc de Blancs

{
}

Deja tu comentario Waarom kan de ene wijn veel meer (of minder) kosten dan de andere

Identifícate en OboLog, o crea tu blog gratis si aún no estás registrado.

Avatar Tu nombre