Avisar de contenido inadecuado

De vorm van een wijnglas bepaalt de smaak van de wijn

{
}

 TAGS:undefinedHet is algemeen bekend dat voor verschillende wijnen verschillende vormen glazen moeten worden gebruikt. Sommige glazen zouden de smaak van de ingrediënten aanzetten door specifieke eigenschappen te benadrukken. Tot nog toe hebben we echter nog geen bericht gehad over hoe de vorm van het glas de smaak van de wijn zelf zou kunnen veranderen.

Hier is onlangs verandering ingekomen door onderzoek van een aantal Japanse onderzoekers die ethanol dampen uit een wijnglas onder de loep namen met een speciale camera op de Tokyo Medical and Dental University. Dit experiment maakt gebruik van een geïmpregneerd gaas met het enzym alcohol oxidase, waarbij licht gewicht moleculaire alcoholen worden omgezet in aldehyden en waterstofperoxide. Dit gaas word ook geïmpregneerd met peroxidase en luminol om vervolgens op een glas wijn te worden geplaatst. De chemische reactie die daarna ontstaat zorgt voor een verandering in kleur die word waargenomen en geanalyseerd met behulp van de camera.

Dus, afhankelijk van de vorm van het glas en de temperatuur van de wijn worden er verschillende foto´s genomen. De fotos laten ons veranderingen in smaak en geur zien die we zouden waarnemen wanneer we dezelfde wijn uit verschillende glazen zouden drinken. 

De onderzoeksleider, Kohji Mitsubayashi, onthulde dat bij 13º C de concentratie alcohol die ontsnapt in het midden van het glas minder is terwijl er juist meer aan de rand van het glas aanwezig is. Dit ring patroon binnen het glass zorgt er dus voor dat de wijn kan worden geroken zonder daarbij ook de aanwezige alcohol te hoeven ruiken.

Contraversieel gezien valt vooral bij hogere temperaturen en vreemde glas (rechte glazen, Martini glazen, etc...) vormen het patroon weg en de wijn verliest dan zijn karakteristieke eigenschappen. Het design van de wijnglazen speelt dus een beslissende rol in het genieten van wijn. Dit systeem is ook aan het ontwikkelen als een hulpmiddel bij het ontwikkelen van een perfect desigen voor wijnglazen.

 TAGS:Viña Ardanza Reserva 2005Viña Ardanza Reserva 2005

Viña Ardanza Reserva 2005: Viña Ardanza Reserva 2005: is een rode wijn uit de Rioja DO bestaande uit tempranillo en granacha. Het alcohol gehalte is ongeveer 13,5º.

 

 

 TAGS:La Rioja Alta Gran Reserva 904 2004La Rioja Alta Gran Reserva 904 2004

La Rioja Alta Gran Reserva 904 2004: La Rioja Alta Gran Reserva 904 2004: een rode wijn uit Rioja geproduceerd met graciano en tempranillo uit 2004 met een alcohol percentage van 12,5%.

 

{
}

Deja tu comentario De vorm van een wijnglas bepaalt de smaak van de wijn

Identifícate en OboLog, o crea tu blog gratis si aún no estás registrado.

Avatar Tu nombre