Avisar de contenido inadecuado

De vervaardiging van whisky

{
}

 TAGS:Whisky is een drank met een rijke traditie en zoals vaker gebeurt met dranken met zoveel geschiedenis en complexiteit heeft het bereidingsproces de nodige veranderingen ondergaan en geleidt tot vele variaties.

Whisky ontkomt niet aan deze variaties. Hieronder zullen we het basisproces stap voor stap uitleggen.

Dit bereidingsproces van whisky geldt ook voor de Amerikaanse whiskey, die we, hoewel niet altijd terecht, associëren met Bourbon. Volg de volgende stappen als je zelf whisky wilt maken:

De vervaardiging van whisky

1. Het weken van de grondstof

  • Het bereidingsproces begint met het schoonmaken van de gerst.
  • De korrels twee of drie dagen in warm water geweekt.
  • Voor het ontstaan van suikers moeten de gerstkorrels ontkiemen.

2. Het mouten of de malting van de gerstkorrels

  • Voor dit proces worden verschillende energiebronnen gebruikt, zoals brandhout, de zon of fossiele brandstoffen.
  • Deze stap scheidt de malt whisky van de graanwhisky. In het proces van graanwhisky wordt dit proces overgeslagen om de kosten te drukken.

3. Het drogen van de gerst

  • De gerstkorrels worden bij een temperatuur van 70 graden gedroogd om het groeiproces te stoppen.
  • De ontkiemde korrels worden verwijderd en doorgaans als veevoer gebruikt.

4. Het fijnmalen van de korrels, het maken van wort

  • De verkregen mout wordt vermalen en gemengd met warm water en een gesuikerde vloeistof tot er een goudgele pasta, of wort, ontstaat. De residuen van dit proces zijn rijk aan cellulose en worden hergebruikt als veevoer.

5. De gisting en destillatie van de whisky, ook bekend als wash

  • Door toevoeging van gist verandert de wort in een soort bier of wash, vloeistof die zal worden gedistilleerd in een distilleerketel (pot-still). Deze vloeistof geeft als product de zo gewaardeerde whisky. Malt whisky wordt twee keer gedistilleerd.

6. De rijping van de whisky

  • De whisky die wordt verkregen uit het distillatieproces is kleurloos en wordt 3 tot 12 jaar opgeslagen in eikenhouten vaten. Het ouder maken gebeurt soms in vaten die eerder zijn gebruikt voor de opslag van bepaalde wijnen, zoals sherry, port of sauterneswijnen,... Deze whisky is kostbaarder vanwege de karakteristieke gouden kleur en de speciale aroma?s.

7. Het bottelen van de whisky

  • Eenmaal gerijpt is de whisky klaar om te worden gebotteld, puur of ?blended?, aangelengd met graanwhisky.
  • Graanwhisky wordt niet puur gedronken, maar wordt altijd gemengd met malt whisky.

Rest nog de belangrijkste stap van het proces en waar het allemaal om te doen is: het proeven. We bevelen enkele whisky?s aan die zijn gerijpt in vaten die eerder zijn gebruikt voor de rijping van wijnen:

 TAGS:Glenmorangie The Nectar d'OrGlenmorangie The Nectar d'Or

Glenmorangie The Nectar d'Or: Deze whisky heeft 12 jaar gerijpt, waarvan de laatste twee jaar in vaten die eerder zijn gebruikt voor de opslag van de beroemde Sauterneswijnen. Hierdoor heeft deze whisky zoete nuances en een ondertoon van noten, gedroogd fruit en honing. Glansrijk.

 

 

 TAGS:The Macallan 10 jaar Sherry OakThe Macallan 10 jaar Sherry Oak

The Macallan 10 jaar Sherry Oak: Macallan es una de las marcas de whisky de lujo más conocidas. Macallan is een van de bekendste luxemerken voor whisky. Deze Sherry Oak heeft tien jaar gerijpt in vaten die zijn gebruikt voor de opslag van sherry. Dit geeft deze drank de typische vleug van gedroogd fruit en specerijen met een hint van sinaasappel. Het proeven meer dan waard.

 

 

 TAGS:Edradour Straight From The Cask 11 Years Port Wood FinishEdradour Straight From The Cask 11 Years Port Wood Finish

Edradour Straight From The Cask 11 Years Port Wood Finish: Een hele bijzondere whisky met oogstjaar, gerijpt in eikenhouten vaten en daarna in voor de opslag van Portwijn gebruikte vaten. Edradour is voor whisky wat een zegel is voor wijn: zeer korte en verzorgde bewerkingen die ons het meest exclusieve bieden uit de wereld van de whisky. Geniaal.


Zou je het leuk vinden om je eigen whisky te maken? Wat voor speciale ?touch? zou je er aan geven?

{
}

Álbum de fotos de De vervaardiging van whisky

2 de 2

Ver fotos de De vervaardiging van whisky

{
}

Deja tu comentario De vervaardiging van whisky

Identifícate en OboLog, o crea tu blog gratis si aún no estás registrado.

Avatar Tu nombre