Avisar de contenido inadecuado

Rioja vs Ribera

{
}

 TAGS:undefined

Het zou misschien een nogal veelbesproken thema kunnen lijken, maar onlangs hebben enkele klanten me nog de vraag gesteld en het is waar dat ik deze vaak hoor. Wat is het verschil tussen de Rioja en de Ribera de Duero-wijnen? Bovendien blijkt uit ervaring dat de daarop volgende vraag meestal over het prijsverschil ertussen gaat. Dus voor de tweede editie van het tijdschrift Click & Drink van Uvinum dacht ik dat het een onderwerp zou zijn om opnieuw op te nemen, zonder te vergeten dat Kerstmis nadert en dat we moeten denken over de wijnen die we zullen openen voor het vieren ervan.

De twee bekendste herkomstaanduidingen (denominación de origen) in Spanje en meest verkochte zijn zonder twijfel Rioja en Ribera del Duero. Niet alleen in Spanje, maar ze zijn ook wereldwijd bekend om hun rode wijnen. Elk heeft zijn eigen aanhang die erg moeilijk tot elkaar te brengen zijn. Maar wat zijn de verschillen tussen beide rode wijnen? Om deze wijnen te begrijpen, moet ik een aantal "saaie" verschillen uitleggen. Voor we verder gaan met de plezierige.

De oprichting

Rioja heeft een herkomstaanduiding (denominación de origen (D.O.)) sinds 1925 en verwerft in 1991 de titel Gekwalificeerde Herkomstaanduiding (Denominación de Origen Calificada(D.O.C.)), dat wil zeggen van zeer hoge kwaliteit. De Ribera del Duero is een veel jongere D.O. die erkend werd in 1982.

De geografische ligging

Het productiegebied van D.O.C. Rioja ligt in het noorden van Spanje, aan beide oevers van de rivier Ebro, voornamelijk in de autonome regio's La Rioja en Baskenland verdeeld in drie geografische sub denominaties: Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja. Er zijn 63.593 hectare wijngaarden die tussen 280 en 300 miljoen liter produceren (90% rode, 5% wit en 5% rosé).

Het productiegebied van de D.O. Ribera del Duero strekt zich uit over het zuid-oosten van Castilla y León, voornamelijk in de provincies Burgos, Segovia, Valladolid en Soria. Het zijn 22.320 hectare wijngaarden die ongeveer 130 miljoen liter (98% rode, 2% rosé) produceren.

Bij de geografische ligging is niet alleen de afbakening van de gebieden van belang, maar ook de bodem of het "terroir" en het klimaat van elk gebied. Het zijn onder andere de bodems en het klimaat die de kwaliteit van de wijn markeren.

In de D.O.C. Rioja is in het algemeen voor de 3 productiezones het klimaat een gematigd landklimaat, in het geval van de Rioja Baja is het bijna mediterraan. De milde temperaturen maken een langzame en zorgzame rijping van de druif mogelijk. De denominatie bezit een diversiteit aan bodems, maar kalkhoudende, ijzerhoudende en bodems in rivierbeddingen zijn de drie meest voorkomende.

De D.O. Ribera del Duero heeft een extreem landklimaat met heel weinig neerslag. De winters zijn koud met ijzige winden, en de zomers heet met droogte maar met lage nachttemperaturen. Dit heeft als gevolg dat de druif sneller rijpt en meer verzadigd is. De bodems zijn nogal divers in de D.O. hoewel kalksteen overheerst.

De druivensoorten

De belangrijkste soort druif geteeld in de 2 D.O.'s is de Tempranillo. Dit hebben ze gemeen. Hier eindigt de gelijkenis. In La Rioja zijn de rode druiven Tempranillo (de meest verbouwde), Garnacha tinta, Mazuelo en Graciano, en drie witte soorten Viura, Malvasia en Garnacha blanca toegelaten.

Aan de oevers van de Duero zijn de rode druiven: Tempranillo, ook Tinto Fino of Tinta del País, Cabernet, Sauvignon, Merlot en Malbec genaamd, evenals in kleine hoeveelheden Garnacha-druiven en bij de witte druiven Albillo.

Hoewel de Tempranillo de meest verbouwde en meest gebruikte is voor het maken van wijnen door beide D.O.'s, zijn de wijnen heel verschillend.

Aroma's, stevigheid in de mond, alcoholgehalte, kleur en smaak

Rode wijnen van La Rioja zouden samengevat kunnen worden als zachte wijnen, weinig samentrekkend. Ze zijn niet droog in de mond en ze zijn niet wrang.

Ribera del Duero-wijnen zijn geconcentreerder en intenser in zowel kleur als smaak vanwege het extreme weer en de snelle rijping van de druiven. Ze geven een steviger gevoel van samentrekking, droogte en wrangheid in de mond. Men zegt dat ze krachtiger zijn.

Om dezelfde redenen als de stevigheid in de mond, hebben Ribera del Duero-wijnen een hoger alcoholgehalte dan die van La Rioja. Als de wijnen goed zijn bereid, moet men de alcohol niet opmerken, of het nu in wijnen van de ene of de andere D.O. is.

De aroma van de Rioja-wijnen doet denken aan rood fruit. In de mond hebben we een gevoel van frisheid dankzij de zuurheid. De aroma van de Ribera del Duero-wijnen doet denken aan rijp fruit, het is zoeter in de mond en eindigt meestal een beetje melkachtig, zoals bij aardbeienyoghurt.

Beide D.O.'s classificeren de wijnen op basis van rijpheid of crianza:

- Joven / Roble (ze worden niet gerijpt in een houten vat, of met een korte tijd van minder dan 12 maanden in een vat.)
- Crianza (minimaal twee jaar rijping, één daarvan in het vat)
- Reserva (minimaal drie jaar rijping, één jaar in het vat en andere in fles)
- Gran Reserva (minimaal vijf jaar rijping, twee in het vat en drie in fles).

De onderstaande grafiek toont ons de hoeveelheid van opgeslagen wijnen volgens hun  rijpingstijd. In beide D.O.'s worden de jonge wijnen op korte termijn genoten, daarentegen: hoe meer rijping ze hebben des te later in de tijd men ervan kan genieten.

Het saaie en objectieve deel is eindelijk afgelopen. We gaan door naar het interessantere deel...

Het prijsverschil

Waarom zijn Rioja's over het algemeen goedkoper dan wijnen uit de Ribera del Duero? Ik heb  het antwoord hiervoor grotendeels al gegeven. Het productiegebied en de geproduceerde liters van de Rioja zijn veel groter dan die van de Ribera. Ik herinner u eraan: 63.593 hectare tegen 22.320 hectare. Maar het klimaat heeft ook invloed. Het is gemakkelijker wijn te maken in La Rioja dan in La Ribera met de extreme temperaturen. De wijnkelders van La Ribera moeten met vorst meer problemen het hoofd bieden die niet voordelig zijn voor een grote opbrengst. Minder wijnen, hogere prijs.

Samenvattend zijn het verschillende zones, met verschillende bodems, een ander klimaat en verschillende druivenmengsels. Dus waarom strubbelen de mensen altijd om te weten of de een beter is dan de andere? Ieder zijn smaak, niet? Zou ik liever vlees eten dan vis?

Niettemin komen er nu enkele kwesties en meningsverschillen aan het licht.Tegenwoordig  willen verschillende wijnhuizen in de Rioja Alavesa "onafhankelijk worden" en hun eigen D.O. creëren (D.O. Viñedos de Alava). De kleine wijnproducenten uit Alava (een 42-tal) verdedigen de verschillen en het unieke karakter van hun wijnen. Het is logisch als we kijken naar het classificatiesysteem voor wijnen uit Frankrijk of Italië. Het bekende wijnhuis ARTADI verliet de D.O. Rioja in 2015. De wijnproducent zegt: "De wijnregio's met erkend aanzien zoals Bordeaux (met 52 sub-denominaties), Bourgondië (met 96) bieden de consument wijnen die bepaalde gebieden representeren. Het is van fundamenteel belang om de consument de mogelijkheid te bieden om de diversiteit van ons land te ontdekken, die aan de wijnen van waarde hun onderscheidend karakter en authenticiteit schenkt".

Ze hebben gelijk als ze erkenning willen en het speciale karakter van hun wijnen willen promoten. Hoewel ik er een bedenking over heb. Laten we niet vergeten dat Rioja-wijnen  bekend en erkend zijn op wereldniveau, het is weliswaar door het werk van de wijnhuizen, maar ook en vooral door de enorme middelen, ingebracht door de D.O. om de marketing en promotie te steunen. We moeten het grootse werk van de D.O.'s erkennen. Maar het kon niet anders, ze moeten onafhankelijk worden, net als kinderen aan wie we het leven geven, we helpen hen te groeien door hen meer zelfstandigheid te geven en op een dag vliegen ze op eigen kracht uit.

In het geval van deze zo bekende D.O. Ribera del Duero is het een beetje anders. We spreken over diegenen die uitgesloten zijn van de D.O. Enkele van de bekendste wijnhuizen in de regio Castilla y León zoals Mauro, Abadía Retuerta, Bodegas Leda... maken geen deel uit van de D.O. Ribera del Duero maar van Wijn van het land Castilla y León. Is dat een probleem? Abadía Retuerta legt uit: "We zouden kunnen zeggen dat in Abadía Retuerta onze procesregulering veel strikter is dan welke denominatie dan ook. Ja goed, het is waar dat er gesolliciteerd is tot toegang bij "Ribera del Duero" maar het werd niet ingewilligd, vandaag de dag zouden we kunnen bevestigen dat dit feit een van de geheimen is van het succes van Abadía Retuerta. Nu wordt met onze administratie onze eigen denominatie tot stand gebracht, in overeenstemming met de nieuwe Wijn wet die onlangs is goedgekeurd."

Mauro behoort tot de beste rode wijnen van Spanje en wordt zodanig erkend door de beste recensenten van de wereld.

In Frankrijk kiezen steeds meer wijnhuizen ervoor om de D.O. te verlaten en om hun wijnen op de markt te brengen onder Vin de France. Misschien is het tijd dat de denominaties plannen oppakken om het stof van zich af te schudden en te vernieuwen. Hetzelfde gebeurt in Catalonië met de D.O. Cava die enkele wijnhuizen ziet vertrekken, maar in tegenstelling tot andere gebieden, werden er twee classificaties gevormd: Clàssic Penedés en Cavas de Paraje.

Terugkomend op onze D.O's.. Het zou logischer of interessanter zijn om te praten over Moderne versus Klassieke wijnen. Is de ene beter dan de andere?

Het is hetzelfde als vragen of de stoofpot van onze oma's ons beter smaakt dan de sushi... Kan het niet beide goed smaken? Het zijn twee totaal verschillende stijlen van wijnbouw die niet vergeleken zouden moeten worden...

De zogenaamde moderne wijnen hebben de neiging intenser te zijn, met meer body, krachtiger, meer alcoholisch en vleziger. Het zijn wijnen gerijpt in nieuwe houten vaten (mijn grote vrienden...). Zo gezegd klinkt het slecht. Het is niet waar, het probleem met deze wijnen is dat ze te vroeg, te jong worden gedronken. Ze moeten gedurende 10 jaar in een kelder blijven voordat ze worden gedronken, zodat ze een evenwicht bereiken en op hun best zijn voor consumptie. Ze worden te vroeg gedronken.

De klassieken, die voor mij de meeste aandacht trekken en waarvan ik het meest geniet, zijn daarentegen gemaakt met lange tijd in houten vaten van verschillende wijnen, dat wil zeggen dat ze niet nieuw zijn. Het hout beinvloedt de wijn niet zoveel en ze zijn zachter. Bovendien  blijven de wijnen in de kelders lang in de fles voordat ze verhandeld worden. Bijvoorbeeld Viña Tondonia, La rioja Alta, Vega Sicilia. Het zijn wijnen met kleuren die lijken op de kleur van dakpan, een geevalueerde klankkleur en heel aangenaam in de mond.

Echt, Rioja vs Ribera, het heeft niet veel zin meer. Er zijn zekere waarden in beide:grote  D.O.'s met grote essentiële wijnen en kleine wijnhuizen die het een nieuwe air geven. Ieder van hen heeft goede wijnen, altijd mits ze goed en met eigen karakter zijn bereid, ze zijn te vinden voor de prijs die elke beurs past.

Desalniettemin, is de Spaanse wijnbouw echter veel en in zeer korte tijd aan het veranderen. Kleine gebieden hebben een ongelooflijk potentieel dankzij een nieuwe generatie wijnproducenten die gereisd, gestudeerd en gewerkt heeft met geweldige wijnproducenten in Spanje en daarbuiten. Deze generatie heeft de wil om de wijngaarden te ontwikkelen, de teelt van autochtone variëteiten en kwaliteitswijnen die het verdienen om bekend te zijn en vooral genoten te worden.

 TAGS:Pruno 2016Pruno 2016

Pruno 2016: Der Wine Advocate Robert Parker hat den Pruno bereits zu mehreren Gelegenheiten als Rotwein mit "Bester Preis-Leistung der Welt" ausgezeichnet.

 

 TAGS:Marqués de Murrieta Reserva 2013Marqués de Murrieta Reserva 2013

Marqués de Murrieta Reserva 2013 ist eine ausgezeichnete Kostprobe der klassischen Rioja und bereits fixer Bestandteil der Rioja-Liste von Robert Parker. 

 

{
}

Deja tu comentario Rioja vs Ribera

Identifícate en OboLog, o crea tu blog gratis si aún no estás registrado.

Avatar Tu nombre