Avisar de contenido inadecuado

Kleur en geluid; essentieel bij proeven

{
}

 TAGS:undefinedDe traditionele theorieën over smaken werden al eerder onderuitgehaald door nieuwe ontdekkingen die aantonen dat er veel meer smaakvarianten bestaan dan werd aangenomen. Een recent experiment legt de basis voor een waaier aan mogelijkheden wat betreft de factoren die van invloed zijn bij het proeven van wijn.

Volgens de studie, uitgevoerd in het kader van het festival Streets of Spain dat werd gehouden in de Londense wijk South Bank en georganiseerd door de wijnproducenten Campo Viejo, leveren kleur en geluid ook een bijdrage aan de perceptie die we hebben van de smaak van wijn. Het experiment werd gehouden onder 3000 deelnemers en de resultaten laten zien de smaakperceptie tot 10% wordt beïnvloedt en dus kan worden veranderd door de kleur en het geluid op de plaats waar het proeven plaatsvindt.

Het onderzoek werd geleid door professor Charles Spence, cognitief neurowetenschapper en professor in experimentele psychologie aan de Universiteit van Oxford. Hij organieerde een concours met de naam Campo Viejo Color Lab, waarbij elke deelnemer zijn of haar wijn van voorkeur kreeg, geserveerd in een neutraal zwart glas. Tijdens het proeven werden de deelnemers blootgesteld aan een keur van geluiden en kleuren die, volgens de conclusies van Spence, wel degelijk van invloed zijn op de smaakperceptie van de wijn.

Deelnemers genoten extra van hun wijntje met de kleur rood en zachte muziek, terwijl groen licht en 'ruige' muziek de frisheid doen toenemen maar de perceptie van de intensiteit van de wijn doen afnemen. Een blootstelling aan de kleur rood, zonder muziek, doet de fruitigheid toenemen, en de kleur groen alleen leidt tot meer frisheid. Verassende resultaten die misschien anekdotisch lijken, maar volop toegepast kunnen worden op het terrein van decoratie en inrichting van restaurants, bars en hotels. 

Vandaag bevelen we je twee van de meestverkochte wijnen aan, om van te genieten bij welk licht dan ook:

 TAGS:Dehesa la Granja 2006Dehesa la Granja 2006

Dehesa la Granja 2006

 

 

 TAGS:Pruno 2012Pruno 2012

Pruno 2012

{
}

Deja tu comentario Kleur en geluid; essentieel bij proeven

Identifícate en OboLog, o crea tu blog gratis si aún no estás registrado.

Avatar Tu nombre