Avisar de contenido inadecuado

Hoe organiseer je een wijnproeverij?

{
}

 TAGS:undefinedEen wijnproeverij wordt gehouden om meer te weten over de geuren, smaken en kleuren van wijn, om deze te kunnen ordenen en om een conclusie te kunnen trekken over de eigenschappen, zowel visueel als wat de smaak betreft. Dit wordt vooral gedaan door experts en oenologen, hoewel wijnproeverijen steeds meer voor een breder publiek zijn. Onder dit publiek vallen bijvoorbeeld wijnliefhebbers en personen die meer willen weten over de wijncultuur.

Over het algemeen proeft men tijdens een proeverij vijf verschillende wijnen, om zo onder andere de verschillende tinten, kleuren, smaken en specerijen waar te nemen en een cijfer te geven aan iedere wijn. Een wijnproeverij moet gehouden worden in een goed verlichte omgeving waar geen andere geuren aanwezig zijn en waar de temperatuur ook goed geregeld is. Voor een proeverij gebruikt men doorzichtige glazen speciaal voor proeverijen gemaakt zijn.

Fases van een wijnproeverij 

Een wijnproeverij bestaat uit drie belangrijke fases: aanblik, geur en smaak. Vaak wordt er begonnen, door de oenoloog of andere expert die de proeverij leidt, met een theoretische uitleg over de wijnen om daarna door te gaan naar het praktische deel van de wijnproeverij. Bij iedere fase wordt er een uitleg gegeven over de verschillende eigenschappen van de wijn en er kan vaak zelfs geproefd worden in combinatie met verschillende hapjes om zo de smaak goed te proeven.

  • Aanblik: deze fase wordt gedaan om de vloeibaarheid van de wijn te bekijken. De tint en kleur wordt bekeken met tegenlicht, wat altijd of met een witte achtergrond of met natuurlijk licht moet zijn. In deze fase komen we veel te weten over de kwaliteit en de ouderdom van de wijn.
  • Geur: in deze fase brengt men het glas naar de neus om de verschillende aroma’s van de wijn waar te nemen. Allereerst zullen we de primaire aroma’s waarnemen en daarna, wanneer we het glas een beetje ronddraaien, de secundaire. En wanneer we de wijn nog meer laten walzen, kunnen we de tertiaire aroma’s waarnemen. Deze behoren vaak toe aan de kwaliteitswijnen.
  • Smaak: dit is waarschijnlijk de belangrijkste fase van een proeverij. De wijn moet worden vastgehouden in de mond om hem goed te proeven en moet daarna worden uitgespuugd in een speciaal daarvoor bestemt vat. Vervolgens wordt de wijn opnieuw geprobeerd en dit keer wordt hij wel doorgeslikt om zo de effecten in de mond vast te stellen. De gewaarwording is één geheel, of de wijn nou wordt uitgespuugd of doorgeslikt.

En vandaag, enkele aanbevelingen voor jouw proeverij:

 

 TAGS:Muga Crianza 2010Muga Crianza 2010

Muga Crianza 2010

 

 

 TAGS:Viña Ardanza Reserva 2005Viña Ardanza Reserva 2005

Viña Ardanza Reserva 2005

 

{
}

Deja tu comentario Hoe organiseer je een wijnproeverij?

Identifícate en OboLog, o crea tu blog gratis si aún no estás registrado.

Avatar Tu nombre