Avisar de contenido inadecuado

Wijn en De blog van Uvinum

30/05/2018

Restaurants in Barcelona met biologische wijnen

Biologische wijnen zijn verplicht in alle soorten etablissementen. Hoewel we over verschillende oorsprongen kunnen spreken, spreken we over biologische wijnen als we het hebben over een soort gewas waarvan de grenzen van sulfide-toevoeging lager zijn en het gebruik van chemische synthetische producten zoveel mogelijk worden uitgesloten.

Tegenwoordig bieden veel restaurants...

16/05/2018

Een nieuwe studie onthult meer voordelen van rode wijn voor het hart

Er zijn al verschillende beproefde onderzoeken die aantonen dat rode wijn goed is voor het hart. Wel, nu is er meer bewijs voor de voordelen en het komt van het Departement  Vergelijkende Biomedische Wetenschappen van LSU, in de Verenigden Staten, waar ze een nieuwe stent ontwikkelen waar na verloop van tijd antioxidanten uit rode wijn vrijkomen, die de genezing en voorkoming...

2/05/2018

Wijn en Fast Food, een mogelijke combinatie?

Waar staat geschreven dat het eten van pizza of hotdogs gecombineerd kan worden met een goede wijn? Nou: wijn hoeft niet altijd samen te gaan met een uitstekende keuken, want het kan gecombineerd worden met oneindig veel gerechten.

En deze gedachte is niet alleen van ons. Deskundigen zeggen het, zoals Nicolás Boise, chef-sommelier van het Mugaritz-restaurant, die in El...

14/10/2017

De grote wijnchateaux waar je op z´n minst één keer geweest moet zijn

 

Wijn is zonder twijfel een massaprodukt en om de aandacht te trekken van de echte kenner en de meest excentrieke wijndrinker, moeten de beste wijnhuizen eraan te pas komen die oog voor details hebben en die hoogstaande wijnen vervaardigen. In dit geval is Frankrijk het wijnland bij uitstek. Laten we eens een kijkje nemen bij de 3 belangrijkste wijnchateaux uit de...

25/08/2017

Ruik wijn en verbeter je geheugen!

Een onderzoek gedaan in Las Vegas concludeert dat sommeliers en wijnproevers meer ontwikkelde gebieden van de hersenen hebben dan andere mensen. De studie suggereert dat deze gebieden rechtstreeks betrokken zijn bij het geheugen, en zo de kwetsbaarheid van deze mensen verminderen voor ziekten als Alzheimer.

De sleutel tot deze ontdekking heeft zijn oorsprong in de ...

21/07/2017

Tafelmanieren, een kwestie van goede opvoeding

In het leven bestaan vele wetenschappen en kunsten die zeer moeilijk te leren zijn maar nodig  voor het goede leven, en tafelmanieren is er zonder twijfel één van. Misschien is het voor sommigen een beetje wazig al die regels die men moet volgen of de hoeveelheid bestek waar men aan moet denken, maar in werkelijkheid is het uiteindelijk een kwestie van opvoeding, goede...

6/07/2017

Wat voor soort wijn is Amarone?

 

De Amarone della Valpolicella is een heel bijzondere wijn gemaakt van rozijnen die eerst in de zon gedroogd zijn, zoals dat ook gebeurt met de veriëteit Pedro Ximénez voor zoete wijn met dezelfde naam. In dit geval, in tegenstelling tot de meeste wijnen op basis van rozijnen, worden eerst de plaatselijke rode wijnvariëteiten in plaats van witte gebruikt en in...

9/06/2017

Waarom smaakt wijn beter met kaas?

 

Het is al lang bekent dat kaas en wijn onafscheidelijk zijn. Deskundigen uit de culinaire wereld geven dikwijls advies over combinaties die een nieuwe dimentie geven aan onze evaringen als fijnproevers. Er is hier dan ook veel over geschreven en uit de boeken kunnen we veel leren over de combinaties van verschillende types kaas en wijn.

Maar waarom smaakt wijn dan...

26/05/2017

Waarom kan de ene wijn veel meer (of minder) kosten dan de andere

Om de zoveel tijd lezen  we of horen we zeggen dat in een blinde proeverij  een veel goedkopere wijn “heeft gewonnen” van een veel duurder. Het kan gebeuren, natuurlijk. Er zijn enkele wijnen van 5€ die vergelijkbaar  zijn en niets toe geven  aan een van 20€, hoewel  daardoor niet gesteld mag worden dat veel wijnen die 20 of 30 of 100 euros  kosten hun prijs niet waard...

5/05/2017

Nee, wijn zal je de sportschool niet besparen, maar het zal je helpen gezonder te zijn

Het is al een paar jaar geleden dat een onderzoeker met de naam Jason Dyk aan de Universiteit van Alberta in Canada  een studie publiceerde over de relatie die bestaat tussen een element dat in veel verschillende voedingsmiddelen voorkomt, onder andere in druiven, resveratrol genoemd en fysieke activiteit.

Tot verrassing van velen, waaronder wetenschappers die betrokken ...