Avisar de contenido inadecuado

De classificatie van bier

{
}

 TAGS:soorten bier,classificatie bier,classificatie bieren,gisting bierHet maken van een indeling naar soort bier is ingewikkelder dan het lijkt, en zeker in vergelijking met wijn.

Wijn wordt één keer per jaar gemaakt. De kwaliteit is direct afhankelijk van de druivenplanten en het oogstjaar. Succesvolle druivenrassen hebben zich daarom snel vermeerderd en verspreid zonder ruimte voor experimenten. De afzetmarkt voor wijn strekt zich uit over alle westerse landen.

Voor de productie van bier worden mout en hop opgeslagen en toegevoegd tijdens het brouwen. Zowel mout als hop zijn goed te bewaren en transporteren, waardoor vanaf de middeleeuwen een oneindig aantal lokale bierbrouwers actief is, elk met zijn eigen unieke productieproces.

De eenvoud om over kwalitatief goed bier te produceren maakte de export van bier weinig winstgevend, waardoor ieder productiegebied zich min of meer geïsoleerd ontwikkelde. De bierbrouwers gaven hun bier een eigen unieke smaak en naam, hoewel het verschil met andere bieren zich in wezen beperkt tot nuances.

Dit heeft er toe geleid dat we een enorm aantal biervarianten hebben geërfd, die zich in sommige gevallen alleen onderscheiden qua herkomst. Bij het indelen van bier naar soort kunnen we ons daarom niet beperken tot één enkel criterium. Bier kan worden ingedeeld naar:

  • Land: Belgisch, Duits, Engels, Spaans, Mexicaans bier. Makkelijk te herkennen, toch?
  • Gebruikte graansoort: Gerst, maïs, tarwe, rogge, etc.
  • Gisting: Ondergisting, bovengisting en spontane gisting.
  • Speciale benamingen en herkomst: Abdijbier, trappistenbier, donker bier, etc.
  • Andere criteria: een combinatie van voorgaande criteria en een verdere indeling in subcategorieën zoals het soort mout dat wordt verkregen uit de grondstof, het soort hop, etc.

Binnen de soorten ale, bijvoorbeeld, zijn er Schotse ale, Belgische ale en pale ale, waarbij het voornaamste verschil het land van productie is. Uiteraard zijn er subtiele smaakverschillen, en daarom houden de verschillende soorten hun eigen naam, maar de vraag is of dit voldoende onderscheidend is om een eigen benaming te dragen.

De grote hoeveelheid namen, die de classificatie van bieren zo lastig maakt, zorgt er ook voor dat bieren door leken worden herinnerd bij hun naam, en niet aan de hand van de biersoort. Dit maakt het moeilijk om bier te vinden met dezelfde eigenschappen als ons favoriete biertje.

Uvinum wil bierliefhebbers op weg helpen bij het proeven en vervolgens indelen van verschillende soorten bier. Daarom krijgen al onze bieren een beschrijving met de belangrijkste eigenschappen. We kijken uit naar je proefervaringen!

Voor nu geven we je huiswerk en we bevelen je een aantal bieren aan. Proost!

 TAGS:MoritzMoritz

Moritz: Het oudste bier van Catalonië is terug na jaren van afwezigheid. Het is een bier van lage gisting, type pilsener, een typische ?Spaanse blonde?. Gemaakt met Saazhop en daarom zacht en aromatisch. Zeer verfrissend.

 

 

 TAGS:Chimay RoodChimay Rood

Chimay Rood: Chimay is één van de beroemdste Belgische trappistenbieren in de wereld. Een bier van hoge gisting dat nog altijd in de abdij wordt gebrouwen (vandaar de naam trappistenbier). Zacht, romig en weinig bitter, ideaal om langzaam van te genieten bij een goede film of een onderonsje met vrienden.

 

 

 TAGS:Mort Subite Kriek 250mlMort Subite Kriek 250ml

Mort Subite Kriek 250ml: Mort Subite ontstaat door spontane gisting, een gistingsproces dat alleen wordt toegepast in een deel van Brussel. In dit geval worden ook kersen toegevoegd voor extra smaak. Een zeer fruitig bier met een vleugje vanille en gedroogd fruit dat samen met de kersenpitten leidt tot een zachte smaak. Perfect als begin van een avondje stappen.

 


Kun jij ons een bepaald bier aanbevelen? Is er een bepaalde biersoort die je graag drinkt?

{
}
{
}

Deja tu comentario De classificatie van bier

Identifícate en OboLog, o crea tu blog gratis si aún no estás registrado.

Avatar Tu nombre