Avisar de contenido inadecuado

De 5 meest opmerkelijke manieren om wijn te laten rijpen

{
}

 TAGS:undefinedIn de laatste jaren heeft wijn zich ontwikkeld tot een sociaal verschijnsel en er zijn daardoor vele activiteiten ontstaan die gaan van toeristische routes tot allerlei soorten wijnproeverijen via beurzen, evenementen en ga zo maar door.


Tegelijkertijd brengen de wijnproducenten steeds aantrekkelijkere soorten op de markt met een grote verscheidenheid aan verpakkingen, etiketten en productieprocessen. Naar aanleiding van een recent artikel in de portaalsite The Drinks Business bestaat er ook variëteit in het rijpingssysteem van de wijn als zodanig. Hieronder is een overzicht van de vijf voornaamste voorbeelden.


1. “Buitenaardse” Wijn. Een Engelsman woonachtig in Chili heeft een wijn op de markt gebracht die gerijpt is in de nabijheid van een meteoriet die ontstaan is tijdens de vorming van het zonnestelsel. Het gaat om een Cabernet Sauvignon en volgens de producent heeft de wijn een “levendigere” smaak dankzij het feit dat de wijn opgeslagen is geweest in een houten vat naast het buitenaardse voorwerp.


2. Amfora-gerijpte wijn. In de oudheid werden deze vaten gebruikt door verschillende culturen om zowel wijn, olie en “droge” waar in op te slaan, zoals blijkt uit vele archeologische vondsten. Momenteel gebruiken sommige wijnproductenten de amfora´s om de wijnen een neutrale smaak te geven die vaak niet bereikt wordt bij het opslaan in eikenhouten vaten. Ook probeert men op die manier de fruitsmaken in de wijnen te benadrukken.


3. Eikenhouten flessen. Als dit houtsoort gebruikt wordt om de wijn te rijpen in vaten, waarom zou men ook deze gunstige efecten niet proberen te verhogen in jonge wijnen? Oak Bottle is een idee dat voortgekomen is uit de crowdfunding platform Kickstarter en bezweert het rijpingsproces van 6 maanden in eikenhouten vaten ook te kunnen uitvoeren in de fles. Je hoeft daar alleen de gewenste hoeveelheid wijn in te gieten en in een kwestie van een paar dagen is het resultaat waarneembaar.


4. Wijn rijpen door warmte. Dit werd van oudsher gebruikt om de distillatiewijnen uit Madeira te laten rijpen en men gebruikt momenteel ofwel het warme ruim van vrachtschepen of roestvrijstalen containers verwarmd op 45 tot 50º C om alle soorten wijn op een traditionele manier te rijpen.


5. Op de zeebodem. De vondst van uitzonderlijk goedbewaarde wijn- en champagneflessen van soms bijna 170 jaar oud in oude scheepswrakken heeft een nieuwe mode aangewakkerd om “moderne” wijnen in onderzeese installaties te laten rijpen.


Welke andere rijpingsvormen zullen we in de toekomst nog te zien krijgen? Koffiedik kijken is toegestaan!

 TAGS:Habla del Silencio 2013Habla del Silencio 2013

Habla del Silencio 2013

 

 

 TAGS:Solanera Viñas Viejas 2012Solanera Viñas Viejas 2012

Solanera Viñas Viejas 2012

 

 

{
}

Deja tu comentario De 5 meest opmerkelijke manieren om wijn te laten rijpen

Identifícate en OboLog, o crea tu blog gratis si aún no estás registrado.

Avatar Tu nombre